Фронт за комуникация 2000 книга, “Пресечни точки изток-запад”

Компас, карта, фотоапарат, дъвка и малко реторика

Как да бъдеш Мрежови медиен турист?

Тапио Макела

Казано накратко, да бъдеш турист с помощта на Мрежови медийни пътувания ООД е много лесно. Получаваш покана, вземат те от летището, живееш приятно изолиран от заобикалящото те общество и посвещаваш известно време на изкуството, дискусиите или теорията… А ако не си в настроение да създаваш нещо осезаемо, винаги можеш да се мрежуваш.

Въпреки това съществуват някои опасности, които начинаещият или слабо обигран турист трябва да има предвид. Преди всичко не забравяй да си вземеш компас, да не се разделяш със него и да следиш да сочи в правилната посока – тоест неговият “север” да съответства на “севера” от хартиената ти карта. Освен това прочети внимателно указанията на туроператора, за да определиш дали съществуването ти се определя от оста север-юг или от оста изток-запад. Ако участваш в екскурзия по медийно изкуство в Източна Европа, трябва да забравиш за “север-юг” и постоянно да имаш предвид, че си “на кръстопътя” или “в граничната зона” между Изток и Запад. За по-сигурно залепи парченце дъвка върху “И”-то на компаса си. Освен това трябва да отхвърлиш всички съмнения относно смисъла на този метод. Двуполюсните противопоставяния ще те държат в строя на линеарната история и ще улеснят отношенията между твоя опит и местния сякаш отсъстващ социополитически контекст. Ако се чувстваш разместен и те обземе паника, един поглед върху този компас ще ти каже кой си и къде си. (За хора с остра дисфункция на географската идентификация се предлагат усъвършенствани GPS модели).

Като медиен турист ти трябва най-малкото да помниш с кои страни граничи държавата, за която си тръгнал. Една карта ще ти свърши работа, но гледай да си намериш нова. Би било неловко да използваш карта от осемдесетте и така да покажеш, че мислите ти са родени в друга ера. Както при компаса, можеш да залепиш парченца дъвка на родното си място и настоящето си местоположение. Съотношението на тези две точки дъвка на картата ти отразява твоята транслокална природа като медиен турист. Натисни с левия си палец родното си място, а с десния – настоящето си “източно” местоположение. Този тест, известен като “Релокатор Изток-Запад” ™, е сто процента безпогрешен. Ако парченцата дъвка останат на картата и не се залепят за пръстите ти, значи си придобил идеалната мрежова идентичност и си станал част от двете страни, и двете страни са станали част от теб. Ако едното парченце падне, бихме ти посъветвали никога вече да не се връщаш на това място. Ако паднат и двете, ти си предател на мрежовата гилдия и трябва незабавно да се оттеглиш.

Голям проблем на мрежовите медийни туристи е как да се отличат от обикновените, класически туристи. Непрекъснатото носене на фотоапарат не е решение, но постоянната и съзнателно подчертана употреба на най-новата дигитална техника е добро начало. Не трябва да снимаш местните статуи и приятелите си, а боклуци, графити, витрини и всичко, което ви се струва не на място (sic!). За да напомниш колко си АВ образован, трябва да записваш и звуци, да вдигаш някакви предмети и да напазаруваш с образователна цел. После бързо иди в лабораторията, направи няколко Уеб-страници със своето географски компетентно и богато на съдържание изкуство или напиши критическа статия за постиженията и недостатъците на електронната търговия в България. Дори да си ходил в друга (бивша!) източноевропейска страна, един текст върху електронната търговия в България винаги ще направи впечатление на спътниците ти.

През деня всички мрежови пътешественици от тази екскурзия се събират около една маса, за да говорят за мрежовите пътувания като активизъм или като художествена практика. Ако не разбираш нищо, не се притеснявай. Спомни си за миг началното училище, когато светът ти е изглеждал като нещо, което може да бъде опознато или събрано на страниците на учебника ти по география. Освен това трябва да знаеш всички основни стереотипи за “Изтока” и “Запада” и да ги прилагаш, естествено философски, към откритите от теб банални културни разлики. “Тук на Изток вие сте много по-критични, може би защото не сте имали възможност да се концентрирате върху потребителската култура” е добро начало на кариерата ти като Мрежови медиен турист. Освен това трябва да си спомниш дните в детската градина, защото ако станеш от кръглата масата, преди водещият да ти е кимнал одобрително, значи си лош турист. Щом си се записал на екскурзията, трябва да ходиш на организираните обиколки до края. Ако започнеш да се дразниш от това, че не постигаш своето, няма страшно. Можеш да станете, да вдигнеш ръка и да кажеш: “Не знам за вас, но според мен обръщаме твърде голямо внимание на резултатите. Би трябвало да мислим най-вече за процеса”. То друго освен процес не остава накрая.

Не забравяй да обработиш няколко картички, които да изпратиш вкъщи. Каквото и където и да е това.

Превод от английски: Зорница Димова


This text in English / Тази статия на английски
Обратно към Съдържанието на български