Фронт за комуникация 2000 книга, “Пресечни точки изток-запад”

Сладките ерозии на електронната поща

За и против фронта за комуникация

Херт Ловинк, Холандия

Посветено на www.idea.org.uk/cfront

“СЕВЕРЕН ФАЛМЪТ, Масачусетс--(Бизнес съобщение)--8 юни 2000 г.--(NASDAQ:BTHS) Benthos, Inc. Историческо постижение в подводните комуникации бе реализирано с ATM 885 Телесонарен Акустичен Модем на “Бентос”. Американската флота завърши последната серия от тестове, в които американската подводница “Делфин”, плавайки потопена на дълбочина 400 фута, успешно изпрати няколко е-mail съобщения по Интернет до станции, разположени на брега.”

Всеизвестно е, че e-mail-ът е пределното убийствено приложение на Интернет. Без значение колко различни са мненията за евентуалните икономически, социални или културни последствия от новите технологии, изглежда има почти тотален консенсус за благата на електронната поща. За разлика от предизвикващите огромен трафик мултимедийни проекти в Мрежата, в качеството си на медия e-mail-ът добре се е позиционирал отвъд всяка критика. Говори се, че докато стриминг медията [1] е за едно щастливо малцинство, с неговите T1, DSL или кабелен достъп, на Е-mail-а се гледа като на големя изравнител. Докато високо-технологичните апликации нуждаещи се от връзки с висока скорост разширяват “дигиталното неравенство”, Е-mail-ът има историческата задача да увласти тези с по-малък достъп до технологията. Напоследък започнах да се чувствам все по-некомфортно от това всемогъщо, неоспорвано предположение, което не се интересува за какво става дума в действителност.

“В гръцката митология, злият цар Сизиф бил осъден в Аида вечно да търкаля огромна скала към върха на една планина, а след това скалата винаги се изтърколявала обратно долу. Подобен Ад се преживява всеки ден от хора с вечно пълни с e-mail-ове пощенски кутии.” (Николай Безруков)

Като че ли още от самото въвеждане на e-mail-a се появява един добре известен списък с оплаквания от него. Спамът [2] е едно от тях. Използването на e-mail-а от телепродавачите все още се развива, въпреки филтриращия софтуер, който постоянно се подобрява и развива. Като всеки биологичен и електронен вирус спамът придобива интелигентност и прониква през имунните системи. Порното и рекламите за финансови услуги са добре известни жанрове. Но това вече е “старата школа”. Новото – това са доброжелателни хора и организации, които без каквото и да е съзнание за позволено и непозволено абонират хиляди e-mail адреси взети от някаква база данни, без дори да са проучвали пазарната ниша. Това са предимствата на директния маркетинг. В повечето случаи даже не е възможно да се отпишеш, и ако някой започне да се оплаква, разговорът лесно преминава в разгорещена схватка. Предполага се, че трябва да си щастлив, щом те информират. Приятелите и колегите не ти пращат анонимен спам, те всъщност ти правят голяма услуга! Тогава защо да се косим и да си създаваме неприятности? Избран си в идеалната целова група за еди коя си услуга или мнение. Нищо не може да се направи срещу надигащата се вълна от електронно доброжелателство. Правото да не бъдеш информиран е все още непознат феномен, феномен със силно нарастващ потенциал.

“Ню Йорк--(Бизнес съобщение)--8 юни 2000г.--Съвсем наскоро бе направено проучване от Vault.com, което установи, че въпреки масовите уволнения вследствие на неприемливото използване на e-mail-а на работното място, 58% от запитаните 1004 служителя “не се притесняват” от факта, че работодателят им наблюдава техния e-mail акаунт.”

Нежеланата поща като част от нарастващата тревога от претрупването с информация –древна болест, свързана с e-mail-a още от неговото въвеждане през 70-те. Количеството e-mail съобщения за един ден, което в някои среди все още се отбелязва като символ на обществен статут, свързан със способността да управляваш новата медия, се е превърнало в напаст за повечето ИТ специалисти. Създават се нови папки, за да не застанеш лице в лице с болшинството писма. Онлайн Уеб архивите се размножават, използвани от тези с по-добър достъп. Можем да очакваме нарастване на употребата на персонално адаптирани пощенски филтри.

С демократизацията на Интернет и навлизането му във всички социални сфери, разнообразието на употребата на електронната поща нараства с все същата скорост. Доста голямо е изкушението на този етап да се нададат оплаквания, че се губят стойностите. С нахлуването на простолюдието в тези сфери се снижавало качеството на разговорите – така казват. Това няма да го кажа. Интересно е да се наблюдава как новите потребители реагират на електронните комуникации по разнообразни начини.

Всичко, което мога да направя, е да ви представя някои от моите лични наблюдения:

Със влизането в Интернет на следващите сто милиона e-mail потребители през следващата година, не трябва да се ядосаме или разочароваме от очакваните повреди. Мрежата е такава, каквито са и нейните потребители, които почти навсякъде в демографски аспект се доближават все повече и повече до средностатистическия човек. Бързото разпространение на информационните технологии е нещо, за което хората са си мечтали и което в същото време са предугаждали през последните десетилетия. Интернет по никакъв начин не може да промени, издигне или охлади човешката природа, така че можем да очакваме много неща да се случват, отвъд доброто и злото, отвъд юбилеите, благотворителните събирания, партитата и всякакъв вид празненства до изнасилванията, убийствата, геноцида и всякакви знайни и незнайни престъпления.

Видът на e-mail комуникациите варира: сърдечно приятелство, остри дебати, значителни периоди на затишие, внезапно избухнали горещи схватки, трогателни недоразумения, свършвайки с такива твърде човешки дейности каквито са любовни афери, брак, е-бизнес и изобщо слухове, клюки, глъчка, пропаганда, проповеди, и шум. В най-добрия случай, Мрежата ще бъде едно огледало на обществата, държавите и културите, които я използват. Тя не е сладко и невинно заспало глобално село, а пулсиращ, пълзящ и смазващ куп от сложнотии, толкова хаотичен и незавършен, колкото и реалният свят, в който живеем.


Използвани URL


Notes

[1] streaming / стриминг: излъчване на аудио/видео сигнал чрез Интернет - бел. ред.

[2] spam / спам: масово изпратена поща до безразборно избрани адреси, в повечето случаи ненужна – реклами, предложения, адреси на зарибяващи порнографски сайтове, информация за несъществуващи вируси, верижни писма, и др. - бел. ред.

Превод от английски: Йордан Ефтимов


This text in English / Тази статия на английски
Обратно към Съдържанието на български